U bent hier:   Home  /  collectie NK  /  gravure: Condamnation a mort du Maréchal Bazaine 10 décembre 1873

gravure: Condamnation a mort du Maréchal Bazaine 10 décembre 1873

Op deze gravure staat helemaal links met lange witte baard de vader van Willette, aide camp van Bazaine.

condamnation a mort de Maréchal Bazaine

1er Conseil de guerre. 1 division militaire. Présidence de M. le duc d’AUMALE, général de division.
CONDAMNATION A MORT DU MARECHAL BAZAINE
Condamnation à MORT du maréchal BAZAINE, commandant en chef de l’armée du Rhin, coupable d’avoir capitulé en rase campagne, d’avoir livré à l’ennemi une armée française de 150,000 hommes, d’avoir rendu la place de Metz avec un immense matériel de guerre et les drapeaux de l’armée française, sans avoir épuisé les moyens de défense dont il disposait et sans avoir fait ce que lui prescrivaient le devoir et I’honneur. En conséquence, le Conseil de guerre condamne à l’unanimité des voix François-Achille BAZAINE, maréchal de France, à la peine de MORT, avec dégradation militaire.
(Cejourd’hui 10 décembre 1873)
M. le Président de la République a cominué la peine de mort prononcée contre le maréchal BAZAINE en vingt années de détention.

NL:

1e Oorlogsraad. 1 militaire divisie. Voorzitterschap van de heer de hertog van AUMALE, divisie-generaal.
DOODSTRAF VAN MARSHAL BAZAINE
Doodvonnis van maarschalk BAZAINE, opperbevelhebber van het leger van de Rijn, schuldig aan capitulatie op het open platteland, aan het aan de vijand hebben overgeleverd van een Frans leger van 150.000 man, aan het overgeven van de plaats Metz met een enorme oorlog materiaal en de vlaggen van het Franse leger, zonder de verdedigingsmiddelen waarover hij beschikte te hebben uitgeput en zonder te hebben gedaan wat de plicht en de eer van hem verlangden. Bijgevolg veroordeelt de Oorlogsraad François-Achille BAZAINE, maarschalk van Frankrijk, unaniem tot de doodstraf, met militaire degradatie.
(Vandaag 10 december 1873)
De president van de republiek heeft het doodvonnis tegen maarschalk BAZAINE teruggebracht tot twintig jaar gevangenisstraf.

  1873  /  collectie NK  /  Voor het laatste geüpdate maart 1, 2024 door Redactie  /  Tags: ,